Leaside House

DESIGN

 

This new 4-bedroom Single Family Residence was intended to address the needs of a family of five and their guests, while incorporating barrier-free design principles as well as a distinct aesthetic appeal.

 

 

The house is located in Toronto’s Leaside neighbourhood and surrounded by traditional brick bay-and-gable houses. The desire to subtly integrate the building into the existing street-scape resulted in selection of traditional building materials such as brick and wood, and the contemporary design was emphasized with use of distinctive grey zinc cladding as accent material.

While planning for wheelchair access was a fundamental part of the design process, the creation of a comfortable family home was the ultimate goal. Efficient, clean design and simple, modern spaces are main features of this 3200 square foot house. Generous entry hall extends into bright two-storey high dining room space while at the rear, the main living quarters continue seamlessly into the backyard with large window and door openings. Special attention was given to backyard area featuring spacious patio, large pool and spa.

Particular attention was paid to natural daylight exposure at the basement walk-out, easing its transition to grade via terraced green wall. Shading is provided by deep roof overhangs and cantilevered volumes.

 

SUSTAINABILITY FEATURES

  • Program and Spatial Optimization
  • Natural Ventilation and Passive Cooling
  • Natural Daylighting
  • High Performance Envelope Design
  • Renewable and/or Recyclable Materials and Finishes
  • Indoor Air Quality (IAQ) and Non-toxic Materials and Finishes
  • Radiant Heating
  • Heat Recovery Ventilation
  • Low Energy Lighting & Appliances (LED, CFL lighting and Energy Star appliances)
  • Water Conserving Appliances & Fixtures (low flow/ dual flush toilets)

Altius Project Team Architecture

  • Anđela Stojanović
  • Cathy Garrido

Project Partners

  • Structural: Hamann Engineering Structural Consultants Ltd