Clinton Street Residence

DESIGN FEATURES

A family with two small children in Toronto were looking for a contemporary residence, and had outgrown their early 19th century semi when they approached Altius for a solution. With a renovation and addition the house had the potential to accommodate them for years to come – and provide the open concept and modern aesthetic they were looking for.

The home was gutted, and the un-insulated rear addition peeled off. The new design takes full advantage of the site while avoiding the need for any minor variances.  It features a finished basement with new bathroom, dedicated laundry room and ample storage space. By re-positioning the existing dark, tight staircase, the main floor was re-conceived as an open concept entertaining space, with the staircase as a central feature that brings natural light to all three levels. The new rear addition provides a generous living room at the back of the home with large sliding glass doors opening onto a covered deck that folds down a few steps to the back yard. At the second storey, the rear addition provides for a new master suite, with generous walk-in closet, en-suite, and a private balcony. The kids end up with a large shared bathroom lit by sun tunnels and  bedrooms facing the street.

Solar gain was a significant concern for the clients at the rear facade, so the roof was designed with a deep overhang to protect the upper glazing, and the second storey balcony wraps down to create an intimate outdoor living space and shield the expanse of glass from the afternoon sun.

SUSTAINABILITY FEATURES

  • Natural Daylighting
  • High Performance Envelope Design
  • Renewable Materials and Finishes
  • Indoor Air Quality (IAQ) and Non-toxic Materials and Finishes
  • Radiant Heating
  • Heat Recovery Ventilation
  • Low Energy Lighting & Appliances
  • Water Conserving Appliances & Fixtures

Altius Project Team Architecture

  • Architecture: Cathy Garrido
  • Danya Sturgess

Project Partners

  • Engineering: Hamann Engineering