North York Residence

Design

This new construction was intended to address the needs of a family of five and their guests, while incorporating many sustainable design features as well as a distinct aesthetic appeal.

In general, spaces were arranged to facilitate an open concept feel in the common areas, with more private rooms also accommodated within. Particular attention was paid to natural daylight exposure, and the need to penetrate deep into the buildings inner core, as well as to control lighting around the perimeter spaces.

Deep roof overhangs and cantilevered structural elements both provide effective solar shading to spaces that accomodate large expanses of glazing. These components also help to drawn occupants and visitors into certain areas of the building, by means of sweeping rooflines beyond adjacent masses. In particular, the dramatic entry overhang effectively helps to filter guests towards a semi-private entrance beyond.

The rear landscaping proposal takes advantage of a series of tiered platforms, allowing users to circulate freely from the lower basement walkout level up and around to the main exit from the rear of the ground floor family room. Each tier takes into consideration the need to provide ample space for a multitude of different tasks, whether that be dining, lounging or simply circulating.

 

Sustainability Features

  • Program and Spatial Optimization
  • Passive Solar Heating
  • Natural Ventilation and Passive Cooling
  • Natural Daylighting
  • High Performance Envelope Design
  • Indoor Air Quality (IAQ) and Non-toxic Materials and Finishes
  • Radiant In-Floor Heating
  • Low Energy Lighting & Appliances
  • Energy and Water Efficient Appliances & Fixtures

Altius Project Team Architecture

  • Cathy Garrido

Project Partners

  • Engineering: Hamann Engineering