Sandy Point

 

Design Features

This family cottage is located on a beautiful stretch of sandy shoreline on Lake Muskoka. The building was designed for a family of four with the intent that the spaces expand and contract to accommodate a varying number of guests from the extended family that frequent the cottage.

A very open-concept plan combined with large sliding wood and glass walls allow the living spaces to become one large space or compartmentalized into smaller contained spaces. The plan is centred off of a double height living space and hearth. On the main level, the kitchen works immediately off of the living space. The dining pavilion takes the predominant lakeside space with  panoramic views offered on three sides with one wall opening up completely to the main deck. A 12’ sliding Douglas Fir and glass door separates the living space from the screened porch. This feature allows the two spaces to become one and provides maximum ventilation throughout the summer months. Further opening of the main level is provided by an overhead rolling Fir and glass door that separates the screened porch from the studio space that functions as both a game and craft room for the kids as well as an extra sleeping area for guests.

The double height living space serves as a void on the second floor separating the master bedroom suite from the kids room and guest room. A catwalk joins the two and provides a stage for impromptu shows put on by the children for those below. A continuous band of windows on the upper level provide panoramic views in every room as well as cross ventilation. The interior materials are Douglas Fir floors and beams with ebony slate in the entrance hall.

The exterior of the building uses simple clean lines in combination with traditional cladding materials. The lower level continues the use of Douglas Fir and glass, while the upper level is banded in pre-finished pine boards and plywood panels. Deep overhangs contribute to the strong horizontal lines while providing complete shading from the southern solar exposure.  The overall siting and massing of the building allows the building to open itself up to the lake and forest while providing privacy from neighbouring cottages. The footprint of the building is 1400 sq ft with an additional 700 sq ft on the second level. The cottage was completed in 2003.

Materials

Exterior: prefinished pine, prefinished latvian plywood, douglas fir cladding and doors, cedar deck. Interior: douglas fir beams and flooring, slate, drywall.

 

 

Altius Project Team Architecture

  • Architecture: Trevor McIvor
  • Construction Management: Trevor McIvor