Thorncrest House

Design

This new modern residence accommodates a family of 6 and their guests. Private spaces are arranged to allow for an open concept space with double height living room surrounded by a catwalk. Particular attention was paid to natural daylight exposure at the basement walk-out, easing its transition to grade via a sunken pool, deck and grass terraces. Shading is provided by deep roof overhangs and cantilevered volumes. The homes distinctive blue zinc cladding and spanish cedar accents create a unique street presence.

Sustainability Features

  • Program and Spatial Optimization
  • Passive Solar Heating
  • Natural Ventilation and Passive Cooling
  • Natural Daylighting
  • High Performance Envelope Design
  • Indoor Air Quality (IAQ) and Non-toxic Materials and Finishes
  • Radiant Heating
  • Low Energy Lighting & Appliances
  • Water Conserving Appliances & Fixtures

Altius Project Team Architecture

  • Graham Smith
  • Steve Choe

Project Partners

  • Engineering: CUCCO engineering + design - Toronto

Photography

  • Greg Van Riel