Windsor Residence

DESIGN

 

This house was deigned to accommodate a family’s need for wheelchair accessibility, while¬†demarcating¬†the spaces to form a distinction between public and private spaces. The house was designed with two wings to spatially separate the two programs and are joined by a bright entrance foyer and sunroom. The layout minimizes hallway circulation space, allowing rooms to blend into one another. The home celebrates a barrier free program with ceiling tracks for accessibility and a therapeutic pool for treatment. The overhangs of this home control heat gain in the summer while inviting sun to flood the sunroom in winter, bringing the outdoors in. The second floor incorporates a minimalist program with an office and an extra bedroom. However, this second storey lends itself to the overall design and assists in creating a smooth curvature in the roof line. The design of the roof provides the family with an opportunity for a roof garden and deck which overlooks the adjacent ravine beyond.

 

 

SUSTAINABILITY FEATURES

 

  • Program and Spatial Optimization
  • Site Specific View and Vista Optimization
  • Natural Daylighting
  • High Performance Envelope Design
  • Green Roof Systems

Altius Project Team Architecture

  • Allison Gonsalves
  • Trevor McIvor