York Mills Residence

This 70′s style brown brick residence has a long rectangular footprint, making it the perfect candidate for an open concept main floor plan. Major interior and exterior renovations made use of the existing structure, while the exterior facades were simplified by composing a modern interpretation of the Arts and Crafts movement.

 

A cascading linear canopy welcomes guests towards a double storey glass curtain wall, and works together with a stone feature wall that extends into the front hall and living room, creating a dynamic threshold between exterior and interior elements.

The double storey entry hall looks up to a second floor mezzanine with the two connected by a feature staircase. A three storey void beside the staircase connects all three floors with a clustered pendant light fixture. The mezzanine and double storey space separates the master and children’s bedrooms, providing privacy between opposite ends of the home.

A long kitchen on the main floor connects two separate living rooms. One expands into the back yard with a 20 foot wide floor to ceiling window system incorporating a sliding door leading to a canopied deck. The deep canopy blocks most direct sunlight into the living room, with skylights installed into it and the exterior wall below pushed out to provide natural light to the interior living spaces.