Clearview House

Collingwood, Ontario

Designed for a local artist to enjoy, this residence is located just south of Collingwood in the heart of the Clearview area. A broad selection of sustainable technologies, including a geothermal pond loop and green house, set this project apart from others in the area. The building draws inspiration from a number of cherished views through the adjacent woodlands and across the nearby pond.

Contemporary Collingwood home with Self-Weathering Steel Corten siding and large Master bedroom cantilever
Modern Ontario home next to pond nested into forest and natural surroundings

The function of this 4,500 sq. ft. building is extensive, and coupled with the client’s desire to maintain a single-level layout, made our design team particularly aware of the need to integrate the building into its surroundings in a subtle manner. Consequently, this quickly became one of our main focal points, and gave the scheme real direction as we sought to arrange each space appropriately within the overall layout to best leverage the site and its beauty, as well as to make sure that the building was as user-friendly and functional as possible.

Modern home entryway with offset pivot door with double sidelights. Natural stone floor tile on exterior and interior

“It’s pretty much Treehugger policy not to show big houses in the country that are labelled sustainable, because they aren’t. But that is where the clients are for architects like Altius Architecture, when they are not designing tiny green minihomes, and Graham Smith does take sustainability seriously, building in as many green features as he can, in a subtle, almost invisible manner.”

“Artist’s Residence By Altius Architects Includes a Broad Selection of Sustainable Technologies.”

– Treehugger.com

Indoor lap pool with Waterfall water circulator. Ipe pool decking and slate tile backsplash with recessed valance lighting

The exterior palette was of particular importance as it was paramount that the building be embedded within its surroundings. We chose to pursue a selection of materials that would reflect the nature of the adjacent landscape, and in particular its seasonal colours and textures. True to this, we incorporated the ever-evolving characteristics of corten steel, the earthy tones of a deep grey/blue pre-finished wood siding, as well as slate and Brazilian ipe wood decking.

Open concept kitchen and dining room with stool height seating, decorative lighting fixtures, and sliding glass doors to exterior dining area
Master bedroom with corner windows, lounge seating and decorative hanging glass chandelier

SUSTAINABILITY FEATURES

  • Program and spatial optimization
  • Integration with the natural assets of the site and terrain
  • Site-specific view and vista optimization
  • Passive solar heating
  • Natural ventilation and passive cooling
  • Natural daylighting
  • High-performance envelope design

 

  • Material optimization and modular design
  • Renewable materials and finishes
  • Indoor air quality (IAQ) and non-toxic materials and finishes
  • Advanced geothermal systems
  • Radiant heating
  • Heat recovery ventilation
  • Low energy lighting and appliances
  • Water conserving appliances and fixtures
Bathroom with frameless glass shower and subway tile backsplash, with travertine stone tile floors
Master bathroom  with free-standing bathtub in-front of large aluminum floor to ceiling windows