Grenadier House

Toronto, Canada

Located in Toronto’s Roncesvalles neighbourhood, this project contended with a street dominated by Edwardian styled homes, a transitioning Zoning By-Law, and a client with a complex programme.

The contemporary exterior features self-weathering steel, graphite zinc and dark brick that allows the home to recede into the otherwise historic streetscape.

Toronto Roncevalles home with Contemporary self-weathering steel facade
Modern Toronto home with Corten Brick and Zinc siding
Siting room with Barcelona chair and feature ribbon fireplace with wood accent panels and recessed lighting

A carport and garage are tucked beneath the cantilevered front living room volume. There, a basement mudroom provides access and a quick and convenient route to the central kitchen.

The dark and rich exterior gives way to an interior featuring a palette of bright whites, warm wood and the client’s mid-century modern décor.

The dining room overlooks the rear yard and basement family room walkout.  A flowing plaster wall mural, carefully designed lighting and lace-like floor to ceiling curtains create a bold yet calming dining experience.

Dining room with top lit textured plaster wall and wrap around floor-to-ceiling doors and windows
Kitchen with gable end counter with breakfast bar panelled appliances and slate tile floor
Kitchen open to staircase and floors above with slate floor with entryway and siting room in background

The centrally planned kitchen connects the owners to each other and their guests whether in the living room, dining room or planted on bar stools.  The completely custom kitchen features solid surface counters, back painted glass cabinets and handcrafted stainless components seamlessly integrated into the millwork.

Custom built Sapele cantilevered staircase with stainless steel rod guard and Sapele wood handrail

The anchor of the design is the bold and meticulously detailed staircase that cantilevers off the main wall and has delicate guards of stainless steel and Sapele. The stairs rise from the basement all the way to the third floor through a central atrium and effectively brings light down through the middle of the home.

Master bedroom with view of Roncevalle neighbourhood with integrated wood shelving and full wall wood built in wardrobe

The third storey is practically imperceptible from the street; it is set back to allow for a south-facing roof garden and deck with expansive views.

Ground floor bathroom with half wall glass shower enclosure stainless fixtures and walk out access to the back yard
Siting room with built in wood bench and shelf and large picture window viewing the Toronto neighbourhood