Parry Sound House

Parry Sound, Ontario, Canada

Originally built in 1970s, the renovation of this large semi-circle floor plan is located on a bare granite escarpment and radiates towards an elevated view of the beautiful Georgian Bay. The sprawling single story 3,000 sq ft plan frames views of the bay through an abundance of south facing windows and patio doors along the entire lakeside facade. A round reading nook centers the layout abutting a three sided internal fireplace creating a central focal point on the main floor.

Home entryway with soft skylight, exposed brick wall with top lighting
Kitchen and dining room valance lighting, pendant lighting and modern stove vent
Parry Sound cottage with views to the Georgian Bay with quartz countertops and gray cabinetry

This full renovation left the majority of room layouts intact, but included the resurfacing of all interior spaces. The previously enclosed kitchen was rebuilt to incorporate a modern open concept layout freely connecting a pantry area, breakfast retreat and dining room.

Living room with continuous sliding glass doors modern gray sectional couch and red leather lounge chairs
Recessed reading area with 3 sided concrete fireplace and backlit shelving and wood storage

The original fireplace was removed to allow for the installation of a three sided substitute with a concrete surround and backlit shelving to delineate the open concept kitchen, dining and living rooms while providing a warm glow to all parts of the main living quarters. The master bedroom and ensuite are appropriately located at the end of the bedroom wing for privacy.

SUSTAINABILITY FEATURES

  • Program and Spatial Optimization
  • Integration with the ‘Natural Assets’ of Site and Terrain
  • Site Specific View and Vista Optimization
  • Passive Solar Heat Gain
  • Natural Daylighting
  • Low Energy Lighting & Appliances (LED, CFL lighting and Energy Star appliances)
  • Indoor Air Quality (IAQ) and Non-toxic Materials and Finishes
Recessed shower with glass enclosure subway tile backsplash with black accent tile strip and stainless steel fixture
Open curved hallway with polished concrete floors washed in natural light
Bedroom with contemporary Maple wood bedframe, recessed light valance, and walkout to balcony with view of Georgian Bay
Bedroom with accent furniture, bedside integral lighting, and double sliding glass doors
Curved Georgian Bay cottage with expansive views to the water made from natural wood materials

A clean white interior and the use of valance lighting keep the large floor plan light and airy, whilst accommodating space for new accent furniture, cabinetry and fixtures; simple aesthetic solutions for an irregular floor plan layout.